Uitvoeringsprogramma Dienstverlening

Projectomschrijving

Er is een Visie op Dienstverlening. Die moet nog bekend worden in de organisatie en vertaal de visie naar een uitvoeringsprogramma. En je hebt er 3 maanden de tijd voor. Leuke uitdaging, die ik samen met Youri Vos van Novostar aan ben gegaan. Met onderzoek, interviews, presentaties, humor, bijeenkomsten en communicatiemiddelen namen we de diverse stakeholders mee in het proces. En waar we konden, deden we al wat kleine aanpassingen. Het eindresultaat: een uitvoeringsprogramma dienstverlening, goedgekeurd door de gemeenteraad.

01.  Starten

Zo’n eerste week op een nieuwe opdracht is altijd spannend. Wat ga ik aantreffen? Bij de gemeente Steenbergen was dat net even anders. Ik kom zelf uit de gemeente en ik had er al eens eerder een project gedaan. Wat is het dan leuk om oud-collega’s weer eens te zien. En om met ze samen te werken. Dat zorgde er dit keer echt voor, dat ik snelheid kon maken. Erg fijn, met een krappe deadline!

02.  Plannen

Omdat dit een project was met een krappe deadline en veel acties om tot het gewenste resultaat te komen, was een goede planning vanaf moment één erg belangrijk. Het opzoeken van informatie, houden van interviews, het betrekken van de organisatie en de klanten, tussentijdse presentatie aan de gemeenteraad en terugkoppeling aan de betrokken stakeholders, (laten) maken van communicatie uitingen en -middelen en natuurlijk het schrijven van het programma zelf, waren onderdelen van het traject. Daar kwam nog bij, dat ik zelf ook een persoonlijke deadline had; ik was namelijk zwanger en de uitgerekende datum viel samen met de datum van inleveren van het stuk. Gelukkig was alles zo goed als klaar toen ik met verlof ging en kon Youri het namens ons opleveren. Het eindresultaat lees je via de website van de gemeenteraad van Steenbergen.

03.  Samenwerken

Goed samenwerken is altijd fijn. Ik ben een echte teamspeler en probeer ook zoveel mogelijk verbindingen te leggen. Ook als ik een vrij solistische rol vervul, zoals deze. Helemaal alleen hoefde ik het niet te doen, want het was een duo-functie én het hielp dat ik de weg binnen de organisatie al wel kende. Het was erg fijn om tijdens zo’n flinke klus goed samen te kunnen werken met mijn duo-strateeg Youri Vos én met de collega’s die direct betrokken waren bij het stuk dienstverlening. We hebben snel resultaat kunnen boeken, ons kunnen verwonderen en daarbij ook veel gelachen. Wie zegt dat ambtenaren geen humor hebben, heeft toch echt een verkeerd beeld haha. Ik denk alleen, dat deze banaan aan de muur geen geld maar vooral veel gegrinnik opgeleverd heeft (geïnspireerd door Banksy).

Organisatie website

www.gemeente-steenbergen.nl